La inserció laboral de persones amb discapacitat intel·lectual: el model de Can Calopa de Dalt, treballant amb i per a la persona

Main Article Content

Arantza Almenta

El treball es pot concebre com una obligació, una imposició económica de la qual la persona depèn, però existeix una altra manera de concebre’l, com a signe d’adultesa i autonomía. Les persones amb discapacitat intel·lectual es troben entre els col·lectius amb major taxa de situación d’exclusió social i desocupació. El model que presenta Can Calopa de Dalt d’abordatge holístic i acompanyament centrat en la persona, en la residencia i el centre especial de treball (CET), es tracta d’una experiencia en la qual l’adquisició d’alts nivel d’autonomia i autodeterminació de les persones amb discpacitat intel·lectual és el máxim objectiu. L’equip multidisciplinari treballa des de, en i amb la comunitat per a aconseguir aquesta fita. A partir de l’observació participant i el suport de l’entrevista estructurada com a metodología d’aproximació a la realitat de Can Calopa, podem concloure que la simbiosi entre la vida residencial o suport a la llar i la vida laboral que proposa Can Calopa obté resultats satisfactoris a nivells d’autonomia i autodeterminació.

Paraules clau
Inserció laboral, discapacitat intel·lectual, atenció centrada en la persona, reconeixement, exclusió social, comunitat

Article Details

Com citar
Almenta, Arantza. “La inserció laboral de persones amb discapacitat intel·lectual: el model de Can Calopa de Dalt, treballant amb i per a la persona”. Àmbits de Psicopedagogia i Orientació, no. 58, pp. 56-71, https://raco.cat/index.php/AmbitsAAF/article/view/418217.