« Una lluita per zones ». La ocupació il·legal i la producció de l’espai al ZAD a Notre-Dame-Des-Landes.
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Margot Verdier
L'aparició d'un "moviment d'ocupació" representa un punt d'inflexió en la lluita contra el projecte de l'aeroport de la ZAD de Notre-Dame-des-Landes (NDDL). Els habitants de les comunitats pròximes resisteixen des de 1972 contra la destrucció de terres agrícoles i boscos de l'arbreda humida que és la llar d'espècies animals i vegetals protegides. En 2009 els oponents al projecte van posar en marxa una sèrie de "crides a la mobilització" per crear "una gran àrea de l'autonomia". La influència del moviment de l'ocupació en la política francesa contemporània és tal que el 2016 el terme "Zsadist," (activista que ocupa una ZAD) es popularitza i defineix la ZAD com àrea a protegir i de desenvolupament del medi ambient. L'ocupació il·legal juga un paper central en la vida quotidiana dels militants i en la producció de l'espai. Per tant, explicar les representacions i pràctiques associades a aquesta ocupació ens permetrà comprendre millor els problemes que planteja aquesta lluita. Aquesta s'entén com una tàctica de bloqueig adaptat a la nova organització del govern capitalista. El moviment de l'ocupació en la ZAD promou formes de col·lectivització oposant-se així a la dispersió espacial i als usos privats del recursos naturals.
Paraules clau
ocupació il·legal, ZAD, el moviment dels comuns, producció de l'espai
Article Details
Com citar
Verdier, Margot. “« Una lluita per zones ». La ocupació il·legal i la producció de l’espai al ZAD a Notre-Dame-Des-Landes”. Anuari del Conflicte Social, no. 6, pp. 61-89, https://raco.cat/index.php/ACS/article/view/322797.
Drets
Drets d'autor
(1) L'AUTOR/A CONSERVA ELS DRETS. CREATIVE COMMONS
L'autor/a que publica en aquesta revista està d'acord amb els termes següents:
- L'autor/a conserva els drets d’autoria i atorga a la revista el dret de primera publicació de l’obra.
- Els textos es difondran amb la llicència de Reconeixement de Creative Commons, la qual permet compartir l’obra amb tercers, sempre que en reconeguin l’autoria, la publicació inicial en aquesta revista i les condicions de la llicència.