Cripto-cos? Apunts per a una teoria sobre les obertures ontològiques del subjecte (post)humà en l’era del capitalisme informacional

Main Article Content

Joaquín Jiménez Barrera
En els últims anys, la narrativa llatinoamericana recent ha manifestat diverses reflexions al voltant de l’estatut de la tecnologia en les societats contemporànies, pensant com aquesta afecta i modula els cossos i les subjectivitats. En el present article proposo una aproximació conceptual productiva per a llegir i interpretar les novel·les que aborden els processos de datificació d’allò humà: el ‘cripto-cos’, matriu ontològica que aborda els modes de codificació dels cossos orgànics a les interfícies digitals. Tal concepte s’il·lustra per mitjà d’una breu anàlisis de la novel·la Las constelaciones oscuras, de Pola Oloixarac (2015), considerant, entre altres, els estudis de Flavia Costa (2021), Pablo Rodríguez (2019), Rosi Braidotti (2013), Margarita Martínez (2019) i Gilles Deleuze (1991).
Paraules clau
Cripto-cos, Ciència ficció, Dadificació, Interfície digital, Posthumanisme

Article Details

Com citar
Jiménez Barrera, Joaquín. “Cripto-cos? Apunts per a una teoria sobre les obertures ontològiques del subjecte (post)humà en l’era del capitalisme informacional”. 452ºF: revista de teoría de la literatura y literatura comparada, no. 29, pp. 161-78, doi:10.1344/452f.2023.29.10.