Organització, implementació i anàlisi de la telecol·laboració en dos projectes educatius Desafiaments metodològics i aportacions del programari MAXQDA

Main Article Content

Yordanka Chimeva

Aquest article té com a objectiu descriure com les tecnologies poden ajudar a afrontar els desafiaments metodològics que es poden trobar en l'organització i la recopilació de dades durant la telecol·laboració entre estudiants de llengua estrangera. L'estudi de cas investiga les interaccions d'estudiants de secundària d'anglès com a llengua estrangera durant la telecol·laboració basada en tasques amb estudiants de secundària d'anglès de diferent origen cultural i lingüístic. La investigació se centra en dos projectes de telecol·laboració en què els mateixos participants de Bulgària i alumnes de dues escoles diferents d'Espanya van participar en sessions de videoconferència sincrònica sobre temes relacionats amb la cultura. Es van utilitzar diversos instruments de recopilació de dades per proporcionar la triangulació de les troballes, és a dir, enregistraments de vídeo de les interaccions telecol·laboratives, entrevistes, qüestionaris i observacions de camp, i les dades es van processar amb ajuda del programari MAXQDA (https://www.maxqda.com). L'article revela nombrosos desafiaments tant per als estudiants i els docents participants com per als investigadors en l'organització i la implementació de la telecol·laboració en projectes educatius. Aquestes troballes són valuoses i podrien ajudar, d'una banda els estudiants i professors, i, de l'altra, els investigadors a predir i resoldre aquests desafiaments abans de començar un projecte d'intercanvi intercultural en línia a l'entorn escolar. Aquest article també presenta un estudi de cas sobre l'ús del programari d'anàlisi de dades MAXQDA per ajudar a l'anàlisi qualitativa de les dades de les interaccions dels estudiants en un entorn d'aprenentatge telecol·laboratiu. Demostrem que MAXQDA permet una anàlisi exhaustiva i en profunditat des de múltiples perspectives quan s'analitzen les interaccions en línia dels estudiants en un entorn intercultural. És important destacar que MAXQDA ens permet codificar i analitzar fitxers d'àudio i vídeo sense transcriure'ls.

Paraules clau
videoconferència, telecol·laboració, llengua estrangera, estudiants de secundària, comunicació intercultural

Article Details

Com citar
Chimeva, Yordanka. “Organització, implementació i anàlisi de la telecol·laboració en dos projectes educatius: Desafiaments metodològics i aportacions del programari MAXQDA”. TEISEL. Tecnologías para la investigación en segundas lenguas, vol.VOL 1, doi:10.1344/teisel.v1.38362.
Biografia de l'autor/a

Yordanka Chimeva, Universitat Pompeu Fabra

Dr. Yordanka Chimeva holds a PhD from the University of Pompeu Fabra, Barcelona, Languages and Translation department. Her research interest is in the field of telecollaboration, ICT in Foreign Language Acquisition and Intercultural Communicative Competence. Dr. Chimeva specializes in the use of synchronous internet videoconferencing to enhance interaction and intercultural competence in foreign language education.