La nació dels subjectes: propostes per a una recerca dels fenòmens nacionals al començament de l'època contemporània

Main Article Content

Raúl Moreno Almendral
L'article consisteix en un conjunt de reflexions sobre l'estat i les possibilitats de renovació dels estudis sobre nació i nacionalisme a partir dels problemes d'una recerca sobre els processos de construcció nacional a Espanya, França, Regne Unit i Portugal durant l'era de les revolucions. D'aquesta forma, aborda la ja assenyalada necessitat de la desnacionalización dels nostres instruments teòrics i la utilitat de la incorporació de perspectives comparades, transnacionals, des de baix i amb una perspectiva individual, particularment útils i alhora complicades per al període seleccionat. Finalment, proposa la utilització de narratives personals i la cerca efectiva del paper de la nació en la vida dels subjectes individuals com a vies de renovació.
Paraules clau
nacionalisme, nacionalització, era de les revolucions, història comparada, monarquies atlàntiques

Article Details

Com citar
Moreno Almendral, Raúl. “La nació dels subjectes: propostes per a una recerca dels fenòmens nacionals al començament de l’època contemporània”. Rubrica contemporanea, vol.VOL 6, no. 11, pp. 5-23, https://raco.cat/index.php/rubrica/article/view/326902.
Biografia de l'autor/a

Raúl Moreno Almendral, Universidad de Salamanca

Becari FPU13/00339 al Departament d'Història Medieval, Moderna i Contemporània de la Universitat de Salamanca. Llicenciat en Història amb Premi Extraordinari i Màster en Estudis Avançats i Recerca en Història (Societats, Poders, Identitats), amb premi extraordinari, per la USAL.

USAL.PUBLICACIONES:

“Corrientes teóricas para el estudio de las naciones y el nacionalismo: críticas y alternativas al paradigma modernista”. Revista de Estudios Políticos, n. 171 (en prensa)

“El debate académico sobre nación y nacionalismo desde los orígenes hasta la consolidación del predominio anglosajón”. Arbor. Ciencia, pensamiento y cultura, vol. 191, n. 775 (en prensa)

“Franquismo y nacionalismo español: una aproximación a sus aspectos fundamentales”. Hispania Nova, vol. 12 (2014), pp. 7-36.

“Identidad castellana, nación española y mito comunero: la perspectiva salmantina”, in Morfologías físicas de la identidad (Identidades en Castilla y León, 2). Salamanca: Instituto de las Identidades-Diputación de Salamanca, 2014, pp. 99-114.

“Los imperios en la historia global: concepto y reflexiones sobre su aplicabilidad en el discurso historiográfico”. Ab initio, n. 8 (2013), pp. 139-179.