Dret al patrimoni genètic com a dret transindividual: consideracions sobre la controvèrsia de la sang Yanomami.

Main Article Content

Fernando César Xavier
Mauro José Campello
Aquest article reprèn la controvèrsia de la Sang Yanomami, en la qual un poblat yanomami va exigir la repatriació de les mostres de sang indígenes recol·lectades per investigadors estrangers a la jungla amazònica en els anys ’60. Es tracta d’un cas remarcable en el procés de reconeixement de dos drets: el dret a la identitat genètica (dret al genoma) i el dret transindividual al patrimoni genètic de la humanitat (dret genòmic). Aquest cas és rellevant, entre d’altres coses, perquè permet entendre la demanda yanomami del (i) dret a genoma, exercit col·lectivament per la comunitat, i (ii) el dret de la humanitat a exigir respecte pel seu material genètic en virtut dels seus valors culturals específics (immaterials) per la comunitat.
Paraules clau
Sang Yanomami, dret al patrimoni genètic, genoma, bioètica.

Article Details

Com citar
César Xavier, Fernando; and Campello, Mauro José. “Dret al patrimoni genètic com a dret transindividual: consideracions sobre la controvèrsia de la sang Yanomami”. Revista de bioética y derecho, no. 41, pp. 161-70, https://raco.cat/index.php/RevistaBioeticaDerecho/article/view/328948.
Biografies de l'autor/a

Fernando César Xavier

Advogado. Doutor em Relações Internacionais pela Universidade de Brasília. Professor Adjunto da Universidade Federal de Roraima (UFRR), Brasil.

Mauro José Campello

Advogado. Doutorando em Direito pela Universidad Nacional de Lomas de Zamora (UNLZ). Professor efetivo da Universidade Federal de Roraima (UFRR), Brasil.