Primavera sense brunzits. Per què desapareixen les abelles?

Main Article Content

Antonio Gómez Pajuelo
Des de l'antigor, la humanitat ha explotat les abelles pels seus productes,
la mel, únic aliment dolç fins al segle XVI, i la cera. Més tard, amb la microscòpia,
apareix el concepte de la pol·linització, que dóna com a resultat la
producció de fruites i llavors que suposen un terç dels nostres aliments.
L'actual problema de desaparició de les abelles és multifactorial. Encara
que hi ha hagut altres desaparicions històriques d'abelles, des de 1995 s'atribueix
als neonicotinoides una disminució important de les poblacions de
pol·linitzadors. Els treballs publicats en aquest sentit han originat la prohibició
de tres d'aquests a la Unió Europea (UE) per un període de dos anys a
partir de l'1 de desembre de 2013. Altres causes de la disminució de les abelles
són les males floracions de tardor, pel canvi climàtic, que provoquen
desnutrició en una època crítica; els residus dels acaricides que els apicultors
utilitzen contra l'àcar varroa, que provoquen intoxicacions subletals i
afecten l'expressió dels gens del sistema immunitari, i l'acció paràsita
d'aquest àcar, que provoca també malnutrició i transmet malalties. Aquests
factors poden ser més o menys importants, segons zones i explotacions, i
actuen creant sinergia.

Article Details

Com citar
Gómez Pajuelo, Antonio. “Primavera sense brunzits. Per què desapareixen les abelles?”. Quaderns agraris, no. 36, pp. 101-15, https://raco.cat/index.php/QuadernsAgraris/article/view/280554.