Emocions i subjectivitat. Una anàlisi des de baix de les lluites per la defensa del territori

Main Article Content

Alice Poma

L’objectiu de l’article és presentar una lectura de les lluites per la defensa del territori des de la perspectiva dels afectats i mostrar els resultats de recerca basats en tres estudis de cas de resistències contra preses.

Rebutjant l’etiqueta NIMBY, en aquest treball proposem una anàlisi des de baix, és a dir, des de la vivència de les persones de les comunitats afectades que van lluitar per defensar els seus territoris, i dedicarem una atenció especial a la dimensió emocional d’aquestes experiències i les seves conseqüències.

Entre altres tècniques de recol·lecció de dades i anàlisi, el nostre disseny de recerca inclou entrevistes en profunditat als afectats que van participar en les lluites, encara que s’ha decidit no entrevistar activistes d’organitzacions ecologistes o polítiques.

Amb aquest treball, ens vam afegir a les veus que han contribuït a invalidar les perspectives que consideren que els ciutadans que defensen el territori són ignorants, egoistes i irracionals. Per contra, volem mostrar que les emocions exerceixen un paper important en aquestes resistències, la qual cosa no només influeix en la motivació, sinó també en els resultats de la protesta, com l’apoderament.

Paraules clau
resistències de base, xoc moral, sentiment d’injustícia, afecció al lloc, apoderament

Article Details

Com citar
Poma, Alice. “Emocions i subjectivitat. Una anàlisi des de baix de les lluites per la defensa del territori”. Papers: revista de sociologia, vol.VOL 99, no. 3, pp. 377-01, https://raco.cat/index.php/Papers/article/view/284846.
Biografia de l'autor/a

Alice Poma, Universidad Pablo de Olavide, departamento de Ciencias Sociales, Sevilla, España.

Doctoranda en Ciencias Sociales por la Universidad Pablo de Olavide de Sevilla, España (tesis depositada en espera de defensa). Investigadora Asociada del Grupo de Investigación “Actores Sociales, Representaciones y Prácticas Políticas” de la Escuela de Estudios Hispanoamericanos (EEHA-CSIC), Sevilla y actualmente visiting en el Instituto de Ciencias Sociales y Humanidades de la Benemérita Universidad Autónoma de Puebla (México). Temas de especialización: resistencias de base, conflictos ambientales, emociones y metodología cualitativa.